luni, 17 mai 2010

Detalii Shopping in Londra

Shopping la Londra

Super magazin la '' Piccadilly circus '' ,cu articole sportive ,cladire formata din 5 etaje tixita de produse ,daca ai norocul sa gasesti oferte pe ceea ce iti place o sa iti cumperi numai lucruri misto (Lillywhites)

Incearca Oxford Street pentru cumparaturi, e un loc foarte popular pt turisti si preturile sunt decente. Pe segmentul dintre statille de metrou Marble Arch si Oxford Circus (in linie dreapta, cam 1 km) ai magazine imense gen Selfridge's (genul Unirea sau Cocor in Bucuresti), sau magazine dedicate unui brand ca Marks & Spencer, Bentton, Levi's, H&M, Zara, Nike etc.

Magazin Nike: Oxford Street, Marylebone
London


Cele mai bune magazine de ciocolata din Londra:

The Chocolate Society, Elizabeth Street
Maison Blanc, Hampstead
L'artisan du Chocolat, Lower Sloane Street
Melt, Notting Hill
Harrods
La Maison du Chocolat, Piccadilly
Rocco
The Chocolate Hotel, Knightsbridge


Cateva din cele mai renumite localuri ar fi:

• Brackenbury
129 Brackenbury Road,

• Bluebird Club and Dining Rooms
350 King's Road,

• Piccadilly Circus

• Zilli Fish
36-40 Brewer St, W1. Tube: Leicester Square


duminică, 16 mai 2010

Cand te duci in Londra, trebuie sa cunosti urmatoarele:


- englezilor le place fotbalul si berea, nu te lua in discutii contradictorii referitoare la aceste doua subiecte. Le place si cricketul si curlingul.

- femeile mai shuncoase si cu sani mari au mare cautare

- pub-ul fara berea casei nu e pub

- autobuzul intarzie mereu atunci cand vrei sa ajungi la ora fixa

- nu te lua dupa aparentze, sunt multi negri/indieni/chinezi nascutzi aici, care vorbesc perfect engleza. Daca ai nevoie de informatii, du-te si intreaba fara jena pe oricine.

- popcorn-ul este intotdeauna dulce, iar cel sarat este exceptia.

- ceaiul sau cafeaua se beau cu lapte, si nu exista limita de timp si nr. de cafele/ceauri/zi

- carnatzii lor sunt oribili, la fel si prajiturile cu frisca.

- in autobuz se urca prin fatza

- cand traversezi strada te uitzi in dreapta. Pietonii nu au prioritate decat la trecerile semnalizate (sau cu lumina galbena)

- vremea de afara e schimbatoare, nu te baza ca e senin, poate ploua tot din senin. Esti pe o insula.

- aici notziunea de restaurant este diferita de cea din Romania. Cand mergi cu un englez la restaurant asteapta-te la ceva modest, care costa mult, si unde dai 2% bacsis. Pentru multi tineri, "hai sa mancam ceva in oras" inseamna sa mearga sa manance la Mc Donalds.

- chipsurile cu otzet au mare cautare. Atentie la culoarea verde/albastra de pe pungi. Astia pun otzet in orice, inclusiv pe cartofii prajitzi.

- sambata e zi normala de shopping pana la 19.00, duminica cam toata lumea inchide la 16.00

- ti se da restul exact, nu te chinui sa-l numeri. Asteapta sa-ti dea restul si bonul de casa, daca intarzie nu inseamna ca nu ti le da, inseamna doar ca respectivul casier e mocait.

- cozile englezesti sunt printre cele mai 'organizate' din lume, asteapta-ti frumos randul in sharpe, si nu te baga in fatza, ca e dovada de grosolanie profunda.

- autobuzele au camere video, la fel si metroul. Ai grija unde lipesti guma aia de mestecat. Fa cu mana la autobuz, daca vrei sa opreasca. Apasa pe buton daca cobori in statie, insa la double deckere, daca esti la etaj, ai mare grija cum cobori.

- sanvishurile gata facute, de cumparat, sunt mai ieftine dupa amiaza (asta daca mai prinzi sanvisuri). La 'Boots', daca mai prinzi, un sanvis cu 2.50 devine 0.98 dupa-amiaza. Alea facute de Shapers sunt naspa. Totul e sa mai gasesti, sa fii pe faza.

- asteapta-te sa fie frig in casa unui britanic, sunt zgarciti cand vine vorba de caldura. 18-19 grade e suficient.

- cum te prinzi ca un tip e gay? are inel argintiu pe mana stanga, acolo unde se tzine verigheta.

- daca vrei sa traiesti din plin experientza traficului englez, suie-te la etaj in double-decker, si aseaza-te in primul rand (daca prinzi loc)

- cafeaua de la Starbucks intotdeauna curge pe langa capac, aia de la Costa nu (dar e mai scumpicica)

- cum te prinzi ca un individ e british? Foloseste in mod obligatoriu urmatoarele expresii/onomatopee: "cheers mate", "you know", "aaaaammmmmm", "bollocks", "I toldya", "hi mate, you're rite?", "hello chaps", "he was like ahmmm immmmmm, and I was like ahmmm iiiiihhhh, ya' know ...". Din lipsa de vocabular, folosesc la greu onomatopee ca sa descrie o stare, o senzatie pe care au avut-o.

- nu toti oamenii care vorbesc singuri pe strada sunt nebuni, unii au bluetooth in ureche.

- fereste-te de baietii cu gluga pe cap, sau hoodies. Sunt golanii de cartier de pe la noi, gata oricand sa se ia de tine, chiar daca au 14-15 ani. Hoodies cand sunt in gasca, fete sau baietzi, sunt destul de periculosi.

- Cola e mai scumpa decat Pepsi, motorina mai scumpa decat benzina, si in general aparatura electronica mai ieftina decat in Romania.

- in restaurant in general te opresti in usa si astepti sa vina cineva sa te conduca la masa, sau sa-ti spuna la ce ora sa revii.

- daca mergi cu autobuzul, e mai ieftin sa-ti iei abonament pe o zi.

- reciclatul menajer e impamantenit aici. Gunoiul se pune in pungi negre si se arunca in containerele negre. Containerele verzi sunt pentru materiale reciclate: sticle, cutii de carton, plastic. In principiu nu se arunca gunoi fara punga.

sâmbătă, 15 mai 2010

Obiective turistice Londra

Westminster Abbey

Situata pe latura sudica a Pietei Parlamentului, Westminster Abbey a fost teatrul multor evenimente de maxima importanta pentru britanici. Aici au fost incoronati majoritatea monarhilor englezi, unii dintre ei dormindu-si tot aici somnul de veci. Fiind una din cele mai vechi biserici ale Londrei, Westminster Abbey are o spectaculoasa arhitectura medievala.




Palatul Buckingham

Simbolul suprem al Londrei si al monarhiei britanice, Palatul Buckingham nu a devenit resedinta regala decat in 1837, cand regina Victoria s-a mutat aici de la Palatul Kensington. Situat la capatul celebrei promenade the Mall, edificiul este in prezent locuinta si principalul centru de activitate al intregii familii de Windsor. Cine are norocul sa ajunga in fata lui cu putin timp inainte de 11:30, poate urmari un spectacol deosebit: schimbarea garzii.



British Museum

Gazduit intr-o frumoasa cladire in stil greco-victorian, cu o fatada asemanatoare celor ale templelor elene, acest muzeu adaposteste unele din cele mai importante relicve ale umanitatii. De mai bine de 250 de ani aici sunt expuse nenumarate opere de arta.




Catedrala St. Paul

Ametitor de frumoasa catedrala St. Paul se poate lauda cu al treilea cel mai mare dom din lume. Este capodopera lui Sir Christopher Wren (1632-1723) si a fost terminata in 1710, dupa 35 de ani de munca asidua. In interior, se remarca faptul ca domul este mult mai mic decat vazut din afara.



London Eye

Cunoscut si ca Millennium Wheel, London eye este cea mai inalta roata de acest fel din Europa (135m) si a devenit cea mai populara atractie turistica a Londrei.



Turnul Londrei

Principalul corp al acestuia, White Tower, a fost inaltat in timpul domniei lui Wilhelm Cuceritorul. Mai tarziu a fost completat cu mai multe ziduri, avand o inaltime de 31 de metri, si cu un sant de aparare.




Palatul Westminster


Turnul cu ceas, orientat spre Piata Parlamentului si Westminster Abbey si cunoscut de toata lumea sub numele de Big Ben, este emblematic pentru capitala britanica.



Tower Bridge

In ciuda aspectului sau medieval, Podul Londrei (sau Podul Turnului) si-a celebrat centenarul abia in iunie 1994. Ridicat pe un schelet metalic imbracat in piatra, el a fost construit intentionat in stil gotic pentru a se armoniza cu turnul din apropiere. Este celebru pentru enormele sale brate basculante, care se ridica pentru a permite trecerea vaselor mai mari.

Informatii generale

Cu 8 milioane de locuitori, Londra este cel mai mare oras european, dar si cel mai divers din punct de vedere etnic. Aproape 200 de limbi sunt vorbite la Londra si mai mult de 30% din populatie este reprezentata de imigranti. In pofida descentralizarii si a orgoliilor locale, Londra domina orizontul tuturor cetatenilor britanici pentru ca aici au loc cele mai importante evenimente si pentru ca aici se incheie cele mai mari afaceri.

Sentimentul de superioritate al londonezilor irita de multe ori sau chiar provoaca enorme resentimente, dar Londra continua sa atraga ca un magnet, sa domine si sa prospere. Cu ocazia intrarii in noul mileniu cele mai reprezentative cladiri din Londra au trecut printr-un amplu proces de renovare, dar au aparut si atractii noi, ca Tate Modern sau London Eye.

Principalele puncte de interes din capitala Angliei sunt Big Ben, Westminster Abbey, Palatul Buckingham, Catedrala Sf. Paul si Turnul Londrei. Spatiile verzi ale Londrei sunt foarte apreciate si daca veti intra vara in St. James Park veti intalni la fiecare pas englezi care citesc ziarul pe iarba sau care pur si simplu stau tolaniti la soare. In Londra puteti sa petreceti zile intregi la cumparaturi, la Harrods daca aveti dare de mana sau pe Oxford Street, daca vreti sa traiti o experineta de shopping cosmopolita.

Pub-urile, restaurantele si cluburile de noapte cu atmosfera trepidanta constituie alte motive pentru care o excursie la Londra nu trebuie sa va lipseasca din palmares. Odata ajunsi aici mergeti si la Observatorul Regal din Greenwich pentru a va intersecta cu meridia nul zero.